Psikolojik Destek

Randevu almak için lütfen formu doldurun.

Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Türkçe karşılığı kaygı bozukluğu olan anksiyete bozukluğu bir çeşit zihin hastalığıdır. Anksiyete bozuklukları kaybolmayan ve zamanla artan stres olma durumudur. Herkesin kendini kaygılı hissettiği bir durum vardır. Örneğin; bir sınava girmek, iş görüşmesi yapmak gibi durumlarda kendinizi kaygılı hissedebilirsiniz. Bu zamanlardaki kaygınız gayet normaldir. Ancak kaygı bozukluğuna sahip olan kişiler bu duyguları kontrol etmekte zorlanırlar ve gün içerisindeki aktivitelerini büyük ölçüde etkiler. Eğer anksiyete bozukluğuna sahipseniz bazı durumlara korku ve dehşetle tepki verebilirsiniz.
 
Anksiyete Bozukluklarının Türleri Nelerdir?
Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Bu tür anksiyete bozukluğuna sahip olan kişiler aile, sağlık, para gibi sıradan konulardan endişe duyarlar. Bu endişe gerçek durumla orantısıdır, kontrol edilmesi zordur ve fiziksel olarak da nasıl hissettiğinizi etkiler. Bu yüzden de günlük hayatınız daha da zorlaşır. 
Panik Bozukluğu: Panik bozukluğuna sahip olan kişilerin panik atak geçirdikleri görülmüştür. Bunlar hiçbir tehdit olmamasına rağmen yoğun korku dönemleridir. Panik bozukluğu dakikalar içinde zirve ulaşan ani korku ve kaygı durumunun oluşmasıdır. Panik atak geçiren kişi nefes darlığı, göğüs ağrısı ve kalp çarpıntısı gibi fiziksel belirtiler göstermeye başlar. Kişi panik atak geçirdikten sonra tekrar olacağı konusunda endişelenmeye başlayabilir.
Spesifik Fobiler: Fobileri olan kişiler çok az veya da hiçbir tehlikesi olmayan bir şeye karşı yoğun korku duyarlar. ( örnek; örümcek, uçmak, kalabalık ortamlara gitmemek…). Diğer anksiyete bozukluklarında da görüldüğü gibi bu anksiyete türünde de tetikleyecek durumlardan kaçınmaya çalışmak için çok fazla zaman harcayabilirsiniz. Bu korkular günlük durumlardan kaçınmanıza sebep olabilir.
Agorafobi: bu kaygı bozukluğunda kişi kendini kapana kısılmış, çaresiz veya utanmış hissetmesine neden olabilecek yerlerden veya da durumlardan korkar ve kaçınır. Agorafobiniz varsa yardım alamamak gibi yoğun korkunuz olabilir. Kapalı mekânlar, çizgiler veya kalabalıklar, evinizin dışındaki yerler gibi birçok durum kaygınızı artırabilir. Üst düzeyde agorafobiye sahip olan kişi evinden dışarıya hiç çıkmaz.
Sosyal Anksiyete Bozukluğu: utanma ve başkaları tarafından yargılanma veya olumsuz görülme endişesi nedeniyle kaygı, korku ve sosyal durumlardan kaçınmayı içerir. 
Anksiyete Bozukluğuna Ne Sebep Olur?
Anksiyete bozukluğunun sebepleri bilinmemekle birlikte genetik, stres ve çevre gibi faktörler etkili olabilir. Bir travma yaşamak, başlama riski yüksek olan kişilerde anksiyete bozukluğunu etkileyebilir. Anksiyete bozuklukluları ailelerde görülme eğilimindedir. Genetik faktörlerden dolayı anksiyete bozukluğu da aileden miras kalabilir.
 
Anksiyete Bozuklarının Belirtileri Nelerdir?
Her bir anksiyete bozukluk türü için farklı belirtiler vardır ancak hepsinin ortak belirtileri şunlardır;
  • Kontrol edilmesi zor olan endişeli düşünce ve inançlar. Bu düşünce ve inançlar sizin günlük yaşamınıza müdahale eder. Sizi huzursuz ve gergin hissettirir ve bu duygular gitmezler ve zamanla kötüleşebilirler. 
  • Hızlı kalp atışı, açıklanamayan ağrılar, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi fiziksel belirtiler.
  • Önceden yaptığınız günlük aktivelerden kaçınmak gibi davranış değişiklikleri.
  • Kendinizi zayıf ve yorgun hissetmeniz.
  • Uyumakta güçlükler çekmek.
  • Kaygıyı tetikleyen şeylerden kaçınmaya çalışmak.
 
Anksiyete Bozuklukları Nasıl Teşhis Edilir?
Eğer anksiyete bozukluğu belirtileri gösteriyorsanız, uzmanlarla konuşun. Kayseri Anksiyete bozukluklarını teşhis edebilecek laboratuvar testleri yoktur. Ancak semptomlara neden olabilecek fiziksel koşulları elemek için bu testlerden yapabilir.
 
Anksiyete Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Anksiyete bozukluğu, diğer hastalıklar gibi tedavi gerektiren bir sağlık sorunudur. Sağlık uzmanınız size uygun bir tedavi planı hazırlayacaktır. 
  • Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): bu terapi türü anksiyete bozukluklarında kullanılan en yaygın psikoterapi türüdür. Anksiyete için kullanılan BDT, kaygılı duygulara yol açan düşünce kalıplarını ve davranışları tanımayı öğretir. Doha sonra ise bu duyguları değiştirmeyi amaçlar.
  • Maruz Bırakma Terapisi:  bu yöntem kaygı bozukluğun ardındaki korkularla başa çıkmaya odaklanır. Kaçınıyor olabileceğiniz günlük etkinliklerden ve durumlarla meşgul olmanıza yardımcı olmayı amaçlar. Danışmanınız, maruz kalma terapisi ile birlikte gevşeme egzersizleri ve imgeleme de kullanabilir.
  • İlaçla Tedavi: ilaçlar anksiyete bozukluğunu tedavi etmez ancak semptomları iyileştirebilir ve daha iyi işlev görmenize yardımcı olabilir. Sağlık uzmanınız, doğru ilaçları kullanmak için sizinle birlikte çalışacaktır. İlaçların dozlarını uzmanınıza sormadan değiştirmeyiniz. Anksiyete bozuklukları için ilaçlar genellikle şunlardır;
  1. Anti-anksiyete ilaçlar: bu ilaç kaygı, panik ve endişenizi azalmayı sağlamaktadır. Hızlı çalışırlar ancak onlara karşı bir tolerans geliştirme ihtimaliniz fazladır. Bu yüzden sağlık uzmanınız bu ilacı kısa dönem için verebilir ya da karışıma bir de antideprasan ilacı ekleyebilir.
  2. Antideprasan: antidepresanlar anksiyete bozukluklarına yardımcı olabilirler. Bu ilacın etki etmesi biraz zaman alabilir bu yüzden sabırlı olmanız gerekir. Eğer antideprasan almayı bırakmayı düşünüyorsanız önce sağlık uzmanınızla konuşmanız gerekir.
  3. Beta Blokerler: daha çok yüksek tansiyon için kullanılan bu ilaç anksiyete bozukluklarının bazı fiziksel semptomlarını da azaltmaya yardımcı olabilir. Hızlı kalp atışını ve titremeyi bu ilaç azaltabilir. 
  4. Psikoterapi: psikoterapi veya danışmanlık, hastalığa karşı duygusal tepkinizle başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Danışmanınız anksiyete bozukluğunuzu daha iyi anlamanız yardımcı olacak bazı terapi yöntemlerinden bahseder. Bu yaklaşımlar şunlardır;
Anksiyete Bozuklukları Önlenebilir Mi?
Anksiyete bozuklukları önlenemez ancak semptomları kontrol altına almak veya azaltmak için adımlar atabilirsiniz.  Bu semptomları azaltmanın bazı yollarından biri de sağlıklı bir hayat yaşamaya çalışmaktır. Düzenli spor yapmak ya da dengeli bir diyet yapmak anksiyete bozukluğu semptomların azaltılmasında yardımı olacaktır. Travmatik veya da rahatsız edici bir olay yaşadığınız da danışmanlık ve destek alınız. Eğer yardım isterseniz kaygı ve endişe gibi duyguların hayatınızı kesintiye uğratmasını önleyebilirsiniz.
 
 
 
Kayseri Anksiyete Bozukluğu Konusunda Destek Almak İçin TIKLAYINIZ
 
 
Anahtar Kelimeler: Kayseri Kaygı Bozukluğu | Kayseri Anksiyete Bozukluğu | Kayseri Endişe Bozukluğu