Psikolojik Destek

Randevu almak için lütfen formu doldurun.

Duygu Odaklı Terapi Nedir?

Duygu odaklı terapi veya EFT, insan zihnini etkileşim halindeki birçok duygudan oluştuğunu düşünen psikoterapötik bir yaklaşımdır. Son  on yılda çok popülerlik kazanmış bir psikoterapi türüdür. Temel olarak EFT, insanların olumsuz duygularını yönetmelerine ve zihinsel sağlıklarını kontrol altına almalarına yardımcı olur. Ayrıca insanların duygusal bozukluklarını belirlemelerine, anlamalarına ve yönetmelerine yardımcı olur.

Bir kişinin sorunları üzerinde durmak yerine, EFT bireyleri zihinsel acılarının kaynağına, yani duygusal durumlarına odaklanmaya teşvik eder. Bu nedenle, bireyleri içgüdüsel ve diğer olumsuz duygularını değiştirmeye odaklanmaya teşvik eder. Bunu yapmak, esas olarak, duygusal sıkıntı durumlarını besleyen sorunlu düşünce kalıplarından uzaklaşmalarına yardımcı olacaktır. Bu anlamda, EFT kendi kendine eziyet etmekten ziyade kendi kendini yönetmeyi teşvik eder. 

Duygular normalde olumsuz olarak görülür, ancak bu bakış açısı her zaman doğru değildir. Pek çok yaygın olumlu duygu aslında bireyin çevresine uyum sağlamasına yardımcı olan içgüdüsel ve savunmacı tepkilerden geliştirilir. Benzer şekilde, olumsuz duygular da bireyin ruh sağlığını ve refahını kolaylaştırmada önemli bir role sahiptir. Örneğin, kendini suçluluk gibi olumsuz duygulardan soyutlamak kişiyi yanlış yola sürükleyebilir, kendini daha da kötü hissetmesine neden olurken aynı zamanda ruh sağlığını da kötüleştirebilir. Bunun yerine, bu duyguları tanımak ve yönetmek çok daha faydalı görünüyor.

EFT'deki en popüler araçlardan biri, duygusal epizodlar sırasında kişinin vücut duyumlarına odaklanmaktır. Bu tür bedensel deneyimlere odaklanmak, kişinin korkuları ve endişeleri ile sahip olduğu gerçek hisler arasında ayrım yapmasına yardımcı olabilir. Bunun nedeni, vücudun potansiyel tehditlere önce korku tepkileri üreterek yanıt vermesidir; ancak bundan sonra gerçek duygularına tepki verir. Sonuç olarak, bu bedensel odaklanma, kişinin gerçek duyguları ne zaman korkuya tepki olarak belirlediğini belirlemesine yardımcı olur. 

EFT'deki başka bir teknik, kişinin geçmişinden gelen acı verici bir olayı içsel olarak düşünmesini içerir. Bu, kişinin mevcut endişelerini geçmiş deneyimlerinden çözülmemiş sorunların tezahürü olarak gördüğü 'dönüş' olarak bilinir. Belirli bir soruna bu 'çözme' perspektifinden bakarak, kişi aynı zamanda mevcut sorunlarını çözerken daha iyi hissetmeye başlayabilir. Bu yaklaşım çok popüler oldu çünkü işe yarıyor!

Bazı yönlerden benzer olsa da Kayseri Duygu Odaklı Terapi (EFT) , bilişsel davranışçı terapi (CBT) gibi diğer yaklaşımlarla birbirini dışlamaz. Ruh sağlığı programlarında hem duygu odaklı terapiye (EFT) hem de bilişsel davranışçı terapiye (BDT) yer vardır. Bununla birlikte, BDT öncelikle hatalı olanı belirlemeye ve değiştirmeye odaklanırken, EFT duygusal sorunların altında yatan çarpık düşünceleri değiştirmeye odaklanır. Bu iki yaklaşım, çoğu akıl hastalığını tedavi etmek için birbirini yeterince iyi tamamlasa da, yalnızca birinin - ya da hiçbirinin - yeterli olmayacağı durumlar vardır. 

Sonuç olarak, duygusal rahatsızlıkları ele almak insanı anlamayı gerektirir. En güçlü , ve olumsuz tepkilerimizden bazıları duygusal merkezlerimizden gelir ve bu nedenle, bu içsel durumların nasıl yönetileceğini anlamanın değeri vardır. Duygu odaklı terapi, acı çekenleri kendine zarar verici davranışlarda bulunmak veya gerçeklikten tamamen kaçmak yerine düşünce ve duygularına dikkat etmeye teşvik eder. Nihayetinde, bu yaklaşım, hayatı boyunca daha rahat ve zihinsel olarak daha sağlıklı olmasına izin vererek her bireye fayda sağlayabilir!

 

Duygu Odaklı Terapi Randevusu Almak İçin TIKLAYINIZ

 

Anahtar Kelimeler: Kayseri Duygu Oadaklı Terapi | Kayseri Olımsuz Düşünceler | Kayseri Psikolog