Çift terapisi, temelde bireysel terapiden farklı olarak ilişki odaklı terapidir. Çift terapisi, duygusal bir ilişki içinde olan çiftler arasındaki iletişim sorunlarını çözmek ve ilişkiyi daha tatmin edici kılmak için uygulanan bir psikoterapi yöntemi olarak tanımlanabilir.
Çiftler arasındaki duygusal ilişkilerdeki (flört, sevgililik, nişanlılık vb.) sorunları ve iletişimi ele alan çift terapisi, evli çiftler arasındaki iletişimi ele alan evlilik terapisinden ve aile üyelerini içeren, ebeveyn ve çocukları gibi, aile terapisinden farklıdır.
Çift terapisi nedir?
Çift terapisi, iletişim danışanları olarak insanların kendilerine odaklanan, ilişki odaklı bir psikoterapi uygulamasıdır. Çift terapisi, danışanların kim olduğu değil, ilişkide kim oldukları ile ilgilidir ve bu, çift terapisinin bireysel terapiden farklı olduğu noktadır.
Çift terapisinin temel kabulleri nelerdir?
Çift terapisi, bireylerin kişilerarası ilişkilerde ortaya koyduğu benliklere değer verir. Bu tahminler belirli temel kabullere dayanmaktadır.
Çift terapisi uygulamasında, merkeze döngüsellik kavramı alınmaktadır. Döngüsellik kavramına dayanarak, çiftlerin ilişkiyi birlikte oluşturduğu varsayılır. Çiftlerin birlikte oluşturup geliştirdikleri bir ön kabule dayalı olarak ilişkiye yaklaşmak, ilişkideki sorunların her iki taraftan da kaynaklandığını düşünerek tüm sorunları yeniden değerlendirmenizi sağlar. İlişki döngüsel bir yapıya sahiptir, bu nedenle ilişkide ortaya çıkan sorunlarda her iki tarafın da rolü vardır ve taraflardan hiçbiri pasif değildir. Çiftler, kabullenici ya da baskın davranarak belirli bir döngü oluşturmaya yardımcı olabilir.
Çift terapisindeki değişiklikler, çözüm odaklı bir yaklaşım gerektirir. Çözüm odaklı bir yaklaşım, her iki tarafın da sorunları çözmeyi düşünmesi ve sorunlarla veya iletişim güçlükleriyle karşılaştıklarında uygulama aramasıdır.
Çift terapisi süreci nasıl işliyor?
Çift terapisi süreci, terapistin anlayışına ve teorik eğilimlerine göre değişiklik gösterebilir. Bu bağlamda çift terapisi sürecini genel olarak şöyle sıralayabiliriz:
- Terapist öncelikle danışanlarına (çiftlere) kendini tanıtır ve bu şekilde onları gerçekten tanımaya çalışır. Bir çifti tanıma ile ilgili sorular bazen sistematik olarak bazen de konuşmanın doğal akışı içinde ortaya çıkabilir.
- Görüşmeden sonra çift terapisti danışanları terapi süreci hakkında bilgilendirir. Bu adım, çiftlerin terapiden beklentilerinin çift terapisinin beklentisi ile örtüşmesi açısından önemlidir.
- Sonraki adım, ilişkinin geçmişini değerlendirmektir. Değerlendirme, çiftin ortaklığının hem başlangıcını hem de gelişimini, ayrıca insanların sosyal çevrelerine ilişkin algılarını içerir.
- Her iki tarafın görevleri tanımlanır ve değerlendirilir. Sorunları döngüsel ilişki kavramı aracılığıyla ele almak, sorunların yeniden değerlendirilmesini sağlar.
- Her iki taraf da sorunları yeniden değerlendirdikten sonra, her iki tarafın da sorun çözme yöntemlerini netleştirmek için sistematik sorular sorulur. Böylece problemlere çözüm, insanların birbirine bağlı benlikleri aracılığıyla geliştirilmeye çalışılır.
- Bir sonraki adımda yeterli bilgi alındıktan sonra tedaviler belirlenir. Terapi hedeflerin tanımlanması için başlangıç noktası, her iki tarafça kabul edilen unsurlara dayalı olarak oluşturulur. Sağlıklı çift terapisi için hedef belirlenirken hedeflerin gerçekçi ve ulaşılabilir olmasına özen gösterilmelidir.
- Çift terapisinin hedefleri belirlendikten sonra müdahale süreci başlar. Çift terapisinde müdahale süreci, belirli yöntem ve teknikler kullanılarak çözüme yönelik adımların atıldığı bir aşamadır.
Çift terapisi yöntem ve teknikleri nelerdir?
Kayseri Çift terapisi sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için alınan bilgilere göre belirli yöntem ve tekniklerin uygulanması gerekmektedir. Bu yöntem ve teknikler:
Psiko-eğitim tekniği
Çiftler için insan psikolojisi ve insan ilişkilerinin dinamikleri konusunda farkındalığı artıran kısa eğitimler düzenleniyor. Bu sayede danışanlar kendileri, birbirleri ve ilişkileri hakkındaki düşüncelerine dikkat ederek empati geliştirebilirler.
Duygusal teknikler
İnsanların ilişkilerle ilgili duyguları hakkında farkındalık yaratmayı amaçlar. Odaklanmış farkındalık, duyguların yapısı, kişinin hayatındaki anlamı, başka bir kişinin duygularını ifade etmesi ve anlaması gibi süreçleri içerir.
Davranışsal teknikler
Amacı, davranış kalıplarının ortaya çıkışının ve bunların insan ilişkileri üzerindeki etkisinin farkına varmaktır.
Yaşantısal teknikler
Danışanın duygu ve düşüncelerini anlama ve ifade etme temelinde oluşan yeni bir anlayışın deneyimlendiği aşamadır. Örneğin, seans sırasında terapistin önünde yıkıcı bir dil kullanmadan kabul edilen ve ifade edilen öfke sorununun tekrarı yapılır.
Eşiniz çift psikoloğuna gitmek istemiyorsa ne yapmalısınız?
Eşiniz çift terapisine gelmeyi reddederse, önce onu anlaması için zorlamamaya çalışmalısınız. Bir süre sonra bu fikri eşinizle tekrar paylaşmanız iyi olur.
Psikoloğa gitme fikri, kavga sırasında söylenirse, olumsuz bir etkiye neden olabileceği gibi reddedilmeye de yol açabilir. Bu fikri, uygun bir ortamda, çiftin sakin olduğu ve en önemlisi karşı tarafı eleştirmeden, suçlamadan dile getirildiğinde daha olumlu sonuçlar doğurabilir.
Eşlerden biri tedavi görmek isterse tedaviye başlayabilir. Terapiye yeni başlayan biri bu süreçteki rolünü görme şansı yakalar, partnerine yaklaşmayı ve ilişkiyi geliştirmeyi öğrenir.
Kayseri Çift Terapisi Randevu Almak İçin TIKLAYINIZ
Ahantar Kelimeler: Kayseri Çift Terapisi | Kayseri Aile Danışmanı | Kayseri İlişki Terapisi